Tuesday, March 06, 2007

Inte ett öre, inte en man åt imperialismen!

För den som läser min blog någorlunda ofta vet de att temat anti-imperialism dyker upp gång på gång. Alla har vi våra hjärtefrågor: en av mina är imperialism. Det absurda efter valförlusten är hur det har skett en viss upptiningseffekt bland den svenska vänstern, från syndikalister till socialdemokrater. Nästan som att vi har kunnat räta våra ryggar, få tillbaka någon form av moralisk ryggrad (efter skammen av att vara med i Perssons katastrofala nyliberala galenskaper). Nu har också äntligen någonting skett, passande till årsdagen av irakkriget, i och med Sveriges inblandning i det imperialistiska spektaklet i Afghanistan.

Jag läser en bra och intelligent analys på Biology and Politics om det hela (för övrigt en blog som jag gillar mycket överhuvudtaget). Kom ihåg! Det här är en viktig fråga. Varje svensk soldat i Afghanistan är en amerikan som är fri att placeras i en stridssituation. USA kan aldrig skapa en stabil, demokratisk stat. Det kan bara det inhemska folket göra. USA måste lämna Irak, Afghanistan (och Fillipinerna, och...). Kapitalismen driver fram ett behov av kontroll av olja och hegemoni i världen och i processen mördas hundratusentals. Det är inte första gången, ej heller sista.

Jag läser Slavoj Zizek just nu, på tal om det här. I "The borrowed kettle" säger han många sanna saker, och flera falska. En viktig iaktagelse är vad kriget gör med oss. Vår strid handlar inte om att vi är speciellt snälla människor, utan det handlar om att vad som sker i hela världen angår även oss i väst - ja, faktiskt, oss alla. Det är samma strid här som där! Det är olika villkor, olika tempo och olika situationer. Men när vi i Europa tvingas ge upp våra fri- och rättigheter, när våra medborgare kan kidnappas, torteras och förnedras har kriget nått ända in i våra länder också. När rasism florerar och man kan ställa folk mot folk och dölja de riktiga motsättningarna har bomberna i Jerusalem, Baghdad och Kabul fått sin efterverkning här också.

Det är hög tid att vi återtar det politiska patos som finns för utlandet och mot imperialismen och drar oss ur det här. Slutar exporterar vapen, slutar skicka soldater och definitivt inte utökar trupp eller sänder ett enda plan till Afghanistan.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Bloggtoppen.se