Saturday, March 03, 2007

Kristdemokrater och andra lydpartier.

Ett överhängande problem med att göra sig själva till "Nya" någonting är att man skjuter sig själva i foten till det som skall komma efter. Vad ska Moderaterna göra när nu de blivit avslöjade inför alla och harvandet i den svenska välfärdsstaten har börjat? Nya nya Moderaterna? Nya gamla Moderaterna? Gamla nya Moderaterna? Gamla gamla Moderaterna med dubbel negation? Ytterligare problem dyker upp när man bildar en allians på det här sättet med partier med så olika styrka. Kristdemokraterna, Centern och Folkpartiet trampar vatten i hoppet om att behålla väljare medan Moderaterna kör över dem i den nationella politiken gång på gång.

Ett par exempel är Mauds anfall på LAS som möttes av ett tvärt nej av Littorin. Andra är hur Kristdemokraterna faller ihopa framför ögonen på svenska väljare. Säga vad man vill om sådana här reaktionära förslag: att just Hägglund ska tvingas ut för att säga sådana här saker, säkerligen uppgjorda inom Alliansen på något sätt, visar hur de borgerliga partierna tynar bort. Kd måste gå rakt emot en av sina hjärtefrågor, Folkpartiet står inför fritt fall och Centern står utanför politikens stuga och försöker få allas vår uppmärksamhet på deras nyliberalism (nya nyliberalism?). De enda som egentligen syns är Moderaterna. Vem som egentligen är vinnaren på den här alliansen blir smärtsamt uppenbart.

Hur ska man kunna bedriva en politik för sitt parti när man tvingas ta avstånd från centrala delar av den? Politik handlar mycket om kompromisser, men kompromissar man bort sin själ finns det ingenting kvar. Varför skulle någon vilja rösta på C, Kd eller Fp när de inte driver sin egen politik? Möjligtvis kommer krisen bara förvärras om man inte lyckas återupprätta samma arbetsdelning som man hade inför valet (Som Esbati sa: "Folkpartiet jävlas med invandrare, Centern med ungdomar, Kristdemokraterna med kvinnor och Moderaterna med alla"). Men skulle det bli trovärdigt? Det finns en reell risk för att de andra partierna känner att de måste slå sig till mer utrymme och skapar kaos när de försöker skapa en bas att stå på. Kan det överhuvudtaget undvikas? På ren svenska tror jag det här kallas för att måla in sig i ett hörn.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Bloggtoppen.se