Sunday, May 27, 2007

Att äga ljud: kultur, egendom, information, makt.



En av de mest spännande sakerna som sker just nu är fildelande på sidor som the Pirate Bay. vilket har skapat en jättedebatt i svensk och utländsk media och akademi. Ni kan ju själva gissa vilken sida jag är på.

Fildelningsdebatten är i mångt och mycket lik andra debatter som har förts tidigare kring kollektivt ägande, men skiljer sig på många intressanta sätt. Framförallt kanske för att man inte faktiskt förbrukar någonting när man fildelar, man kopierar istället för att göra sig av med någonting (förutom diskutrymme på sin dator, på en server eller liknande). Det är, så att säga, en gratis lunch. Någonting som givetvis grämer borgerligheten.

Kultur är ett exempel på kollektiv praxis som uppkommer i vissa sammanhang och får status tilldelad i en komplicerad social process, det är ingenting man kan sätta ett värde på. Liksom man gör musik talar man med andra människor, liksom man skriver på en dator så ritar man i ett datorprogram. Man kan inte skilja delarna från helheten på ett sätt som är självklart och saknar motsägelser eller godtyckliga gränsdragningar.

Det finns inga skäl till att tro att fildelande skulle leda till lägre ersättningsnivåer för småproducenter, snarare är det vi kan se hur jättelika mediabolag sakta men säkert faller samman (bolag som faktiskt stjäl mervärdet av artister). Det här är alltså bolag som agerar direkt propagandiskt igenom produktion av exempelvis filmer som Black Hawk Down, det här är bolag som sänder arméer av professionella detektiver och advokater för att sätta dit 16-åringar som bara vill kunna lyssna på musik. Deras roll i att streamlinea kulturutbudet, att utplåna avvikande praktiker, att avväpna dissidenter i media och att prångla ut sexism 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan är omöjligt att missa. Deras död vore en seger.

Vidare skulle jag vilja framhålla hur likt nyttan med det kollektiva ägandet av media är med kollektivt ägande av alla produktions- och informationsmedel. Liksom vem som helst kan utveckla talanger med en dator och rätt program som de aldrig innan skulle ha upptäckt gäller samma sak - i än högre grad - när löneslaveriet avskaffas. Det finns en naturlig rörelse i fildelningens logik som jag är övertygad om att kulturborgerligheten förstår mer än väl: om vi kan avskaffa överheten och njuta av frukterna av vårt eget arbete och våra egna skapelser när det kommer till kulturen, varför skulle vi då inte göra så i alla sektorer?

Slutligen skulle jag bara vilja säga att Erik Svensson har sagt allt detta och mer därtill på ett utmärkt sätt. Läs!

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Bloggtoppen.se