Friday, June 29, 2007

Den "neutrala" staten

En av de mest problematiska ideologiska föreställningar som förhärskar långt in i vänstern är den om statens neutralitet, om rätts- och statsväsendenas autonomi och avsaknad av klassintressen. Ingenting är mer splittrande och skadligt än den föreställningen.
Men samtidigt antar privategendomen alltmera formen av en naken kapitalistisk utsugning av andras arbete, och den statliga kontrollen genomträngs alltmera av uttalade klassintressen. Emedan sålunda staten, dvs. kapitalismens politiska organisation, och egendomsförhållandena, dvs. dess rättsliga organisation, blir alltmera kapitalistiska istället för socialistiska, ställer de upp två oöverstigliga hindrer för teorin om socialismens successiva genomförande.
- Rosa Luxemburg, Sociala Reformer eller Revolution? (ifrån "Reformpolitik och Socialism", Arkiv förlag)

Staten är en repressiv apparat för en klass kontroll över en annan. I Sverige, och andra liknande välfärdsstater finns även vissa reproduktiva förmågor knutet till staten. Det är dock fel att blanda ihop progressiva delar av staten med dess reaktionära och repressiva, huvudsakligen polis, militär och spionväsende (eller för den delen att fördöma allt som staten gör som dåligt och hemskt).

I dagarna har det framkommit att USA infiltrerade Vietnamrörelsen i Sverige. I Amerika självt mördade man politiska aktivister, ljög i domstolar och på andra sätt förföljde aktivister på andra sätt. Läs även den här texten från Sveriges Radio där man öppet berättar om det samarbete man har med stormakters polis- och spionväsende. Det är inte okay.

Som den gamla dikten säger, först kom de för kommunisterna. Men det slutar ju inte där. I tider av höjd repression och reaktionär utveckling förtrycks och förföljs progressiva rörelser eller individer, exempelvis fildelare. Det är dags att ta itu på riktigt med synen på staten. Luxemburg själv blev till slut mördad av den stat hon var medborgare i. Och det man ska komma ihåg är att det inte var ett undantag. Det är den logiska utvecklingen i ett reaktionärt, borgerlig scenario. Liberalismen utmynnar i öppet, naked våld.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Bloggtoppen.se