Tuesday, August 21, 2007

Den Öppna Informationen och Dess Fiender.

Från FriedrichL som vänligt nog varit här och vänt hittar jag följande text om Wikipedia. Kolla in den. Det är intressant i ett större perspektiv, där man bland annat tidigare har sett information om att amerikanska säkerhetstjänster redigerar Wikipedia och undersöker kritiska hemsidor. En liknande förändring finner vi i fildelandet där nattväktarstaten privatiseras med hjälp utav bland annat M (i och med Piratbyråns utökade befogenheter).

Internet och Wikipedia är oerhörda tekniska framsteg, och samtidigt ett så uppenbart tecken på hur produktivkrafterna växer ifrån marknaden. Privata intressen, helt stick i stäv med folkmajoriteten slogs först tillbaka av Internet. Fildelandet, det allmänna spridandet av information och kultur, har sänkt mäktiga bolag, utplånat mellanhänder och höjt kulturarbetare till en spridningsnivå som är omöjlig att tänka sig utan fri data. Nu försöker man driva utvecklingen bakåt. Stick i stäv med produktionseffektivitet och supply-demand.

I ett samhälle med privat ägande av produktionsmedlen och där man måste hålla uppe kapitalismen igenom imperialism och föda en rasistisk ideologi för att i sin tur legitimera denna är Internet - en jättelik intellektuell och social frizon - ett hot. Där man försöker skapa murar mellan människor (ofta fysiskt) är den mest primitiva flaskpost ett problem. Än mer så ett sofistikerat, globalt nätverk.

Marx skriver att "Hegel säger någonstans att historien upprepar sig. Han glömde tillägga: första gången som en tragedi, andra gången som en komedi." Så är det också med Moderaterna och försvarsmakten (vare sig de agerade som 'privatpersoner' eller i tjänst) i jämförelse med Homeland Security's paranoida skägghysteri.

Givetvis är jag också kritisk mot Wikipedia. Svenska Wiki är exempelvis notoriskt infesterad med den typen av högerrättshaverister som annars brukar besöka alla viktigare vänsterbloggar (dvs. inte min - tack och lov). De flesta omröstningar på Wikipedia är också skolexempel på härskartekniker. Till syvende och sist är Wikipedia's format och uppbyggnad oklar och jag föreställer mig att den lutar sig mot en outtalad positivism. Det vill säga: samhällets hegemoni avgör vad som är 'givet' i termer av samband snarare än exempelvis kritisk teori, feministisk forskning eller vad det nu må vara.

Inte heller så är det så att Internet är det globala Folkets Hus där vi alla kan hålla varandra i händerna och sjunga 'We shall overcome'. Faktum är att vi reproducerar rasistiska och sexistiska strukturer i vår interaktion med andra människor. Det är den mest banala liberalism att tro att om vi bara sätter oss ner och pratar om någonting kommer allt bli bättre. Krig kommer upphöra, alla kommer sluta förstöra naturen och fåglarna kommer kvittra lyckligt.

De är problem, men det är också så att det är omöjligt att stoppa utvecklingen. Reaktionärerna kämpar förgäves, men kanske kommer de åstadkomma trubbel för oss i någon grad. För oss gäller det att kämpa emot, som alltid, men vi kan vara mer än glada att utvecklingen står på vår sida. Vi kommer vinna.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Bloggtoppen.se