Wednesday, August 01, 2007

Meningen med livet.

Satt och lyssnade på P3 idag där man tog upp meningen med livet. Det är ganska märkligt, egentligen, i den akademiska filosofin sysslar man oerhört lite - för att inte säga inte överhuvudtaget - med vad som för många är filosofins själva essens. Endast den kontinentala filosofin pysslar lite med det av och till, med Sartre i spetsen.

Ibland sägs det att frågan vad livet handlar om är urgammal - men märkligt nog är det inte sant. Så vitt jag förstår så har den egentligen dykt upp först på 1700-talet med upplysningstänkandet. När man säger så bör varje marxist direkt tänka på vad som sker i den materiella basen på den tiden, och någonting gå upp för honom eller henne.

Inte för att jag vill dissa gemene man som tänker kring detta, men vad skulle det ens betyda att det fanns en 'mening' med livet? Man kan fråga sig vad betydelsen av ett tecken, skrivet eller ej, är. Man kan fråga sig om vad meningen med att vi har en blindtarm ur en evolutionär synpunkt skulle vara. Det förligger en genomgripande begreppsförvirring i och med hela frågan om meningen med livet - helt enkelt för att det är obegripligt vad en sådan mening överhuvudtaget skulle vara.

Men varför ställs då frågan, om den inte är en riktig fråga? Man kan ju tänka sig ett par olika förklaringsmodeller. Den bästa är nog helt enkelt att i det moderna, kapitalistiska samhället finner vi oss själva i en process av förfrämligande från vårt eget jag och våra medmänniskor. I detta letar vi efter någon poäng som kan rättfärdiga det meningslösa (hah!) drevet i det moderna samhället där skapande och skapade skiljs och tvång, brist och våld karakteriserar våra relationer. Frågan blir då grundläggande ideologisk, vissa kanske ser i den något absurt försvar för gud, andra för att vara snäll mot medmänniskor och katter. Snarare än att avslöja någonting om livet avslöjar frågan någonting om oss själva och vårt samhälle.

Så nästa gång ni undrar över vad meningen med livet är kan man ju hoppas att ni känner er nöjda med lite analytisk begreppsanalys kryddat med en gnutta marxistisk ideologikritik. Eller, i händelse av att det inte räcker, kan ni ju trösta er med det här.

Labels: ,

7 Comments:

Blogger Unknown said...

Behovet av en högre mening med livet uppstår uppenbarligen i det ögonblick de direkta producenterna skiljs från ägandet av produktionsmedlen.

Svaret på den stora frågan om livet, universum och allting besvaras alltså bäst genom att läsa Kapitalet, band ett, kapitel 23, gå Att Förändra Världen, alternativt gå en sommarkurs i ekonomisk historia.

Eftersom jag gjort allt detta är jag uppenbarligen expert på ämnet. Jag kan därför delge er svaret. Det är 42.

9:38 AM  
Blogger Björn said...

Men vilken översättning ska man läsa?!?

2:00 PM  
Blogger Unknown said...

Man ska läsa samtliga översättningar, och göra marginalanteckningar om skillnaderna mellan dem.

Ett annat alternativ är att lyssna på Vävare-Lasse a Hoola Bandoola Band. Det är en tonsättning av kapitel 23 i Kapitalet, och ett helt okej substitut i väntan på att Kapitalet kommer som ljudbok, inläst av Sven Wollter.

10:24 AM  
Blogger Hanna said...

för helvete björn. Mao-bilder i min blogg! Vad tänker du på? =)

12:04 PM  
Blogger Björn said...

Daniel: jag ska omedelbart ladda ner den. I väntan på Sven Wollters transkribering av Kapitalet kommer jag endast lyssna på den och Dan Berglund "Kampens Väg" som snabbt och smidigt summerar utvecklingen mellan urkommunism och dagens moderna kapitalism.

Hanna: Jag tänkte ungefär "Hahaha! Hoppas någon Folkpartist ser det här och sätter i halsen!"

12:44 PM  
Blogger Olof said...

Jag har Kapitalet som ljudbok (seriöst). Det är ingen inläsning med väl en ca tre timmar lång sammanfattning av densamma (på engelska, när de imiterar tyska kritiker talar de med brytning). Jag slänger den på mailen om ni har tröttnat på P1 Sommar :)

Själv är jag för övrigt förtjust i Knutna Nävars "Hör maskinernas sång":

"Vi vill inte tillbaka igen
till småindustri och småbruk."

Kanske en petitess, men ack så viktig. Det finns för få historiematerialistiska sånger!

5:10 PM  
Blogger Björn said...

Haha! Du måste skicka den till mig!

Det roligaste med "Hör maskinernas sång" är att Knutna Nävar har skrivit en sjukt sektig liten text till den som man kan läsa på deras LP: "Idag finns en mängd s.k. vänsterpopgrupper. Deras främsta kännetecken är att de gnäller rent allmänt över kommersialismen, konsumtionssamhället, miljön, byråkratin, osv. Deras lösning är en strävan bakåt: flytta ut på landet och undvik kapitalismens avigsidor så löser sig allt. Ibland besjunger de socialismen, som då blir ett drömmarnas lyckorike dit vi alla ska vandra hand i hand. Deras texter företräder småburgeoisins klassintressen.
I klar motsättning står KNUTNA NÄVAR, en av Kfml(r):s sånggrupper.
Så här sjunger de i Hör maskinernas sång:
Vi vill inte tillbaka igen
Till småindustri och småbruk
Vi vill framåt, framåt, framåt kamrat
Vi vill bygga en arbetarstat
KNUTNA NÄVAR sjunger om arbetarklassen, dess historia och framtid, om arbetarstaten och socialismen. Men inte som en allmän hyllning till socialismen utan om vägen dit. Om organiseringen, om partiet...

Fniss.

10:20 AM  

Post a Comment

<< Home

Bloggtoppen.se