Thursday, September 27, 2007

Staten och Revolutionen

Thanks to the prevalence of social-chauvinism and opportunuism, this remarkable criticism of parliamentarism made in 1871 also belongs now to the "forgotten words" of Marxism. The Cabinet Ministers and professional parliamentarians, the traitors to the proletariat and the "practical" Socialists of our day, have left all criticism of parliamentarism to anarchists, and, on this wonderfully intelligent ground, they denounce all criticism of parliamentarism as "anarchism"!!
Skrevs det här idag? Man kan nästan tro det. För det är precis exakt lika aktuellt idag som det någonsin var förr när dess författare, Vladimir Iljitj Uljanov - Lenin - skrev det. Staten och Revolutionen, Lenins främsta verk, är en "glömd" text idag. Den tar itu med staten som ett instrument för en klass att härska över en annan på ett fantastiskt sätt, ett sätt som varje kommunist bör studera och studera igen.

I en tid då man sätter sin tilltro till statligt ägande som arbetarklassens räddning gäller det att överkomma och vidarearbeta andra, bättre sätt, att utkämpa klasskampen på ett fruktbart sätt. Socialistisk ekonomi, den är demokratisk - inte statskapitalistisk. Och det är där också stöten måste sättas in, för direkt arbetarägande av produktionsmedeln. Det bästa vore om parlamentariker, fackföreningar, etc. hade kunnat driva på för ökade möjligheter till expropriaton - om än stegvis - av arbetsplatser för att kunna driva på och utveckla klasskampen och skapa människans makt över egendomen, inte egendomens makt över människan.

Labels: , ,

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Jag är rädd att Du inte fattat någe! Den väg Du förespråkar leder ofelbart till att en diktatorisk elit kommer att exploatera arbetarklassen. Det finns inte ett lyckat exempel på jordklotet där kommunism varit framgångsrikt. Hur skulle det vara om Du ingående studerade utvecklingen i forna Sovjetunionen, Cuba och Norkorea. Om Du vill följa och lära i realtid kan Du ju ta en titt på Venezuela.

10:21 PM  
Blogger Björn said...

Jag är mest förvånad att du lyckas ha så rätt, och så fel samtidigt.

11:05 AM  

Post a Comment

<< Home

Bloggtoppen.se