Sunday, September 09, 2007

Det är ju liberalismen, dumhuvud!

Av och till så har folk sagt att det är konstigt vad som har hänt med Folkpartiet. Jag har själv tänkt den tanken också men har släppt den på senare tid. Vad finns kvar av liberalismen i ett parti som mest ägnar sig åt kängtrampande, rasism och hårdare tag rent allmänt?

Svaret är: allt. Vi måste sluta romantisera liberalismen. All heder till de som en gång i tiden födde fram denna kapitalisternas uppåtstigande ideologi och den nästan barnsliga entusiasm deras klass då ägde. The Founding Fathers, Voltaire, encyklopedisterna och än fler gjorde fantastiska framsteg.

Men det som var friskt, universellt, abstrakt och lagbundet i liberalismen som kommer ur 1700-talet ruttnar inifrån när man väl en gång vunnit och kapitalismen redan börjat växa ur sin egen produktion. J.S. Mill, den store utilitaristen var en mästare på det alla moderna liberaler idag sysslar med - hycklande och rövslickeri åt makten. Han ägnade sig åt att krigshetsa mot Kina (ett land som han exploaterade igenom sin post hos East India Trading Company), försvarade demokratin mot pöbeln (igenom att anse att utbildningsnivå skulle ligga till grunden för antal röster man hade) och ansåg att yttranderätten var helig (men absolut inte heligare än rätten till egendom!).

Var J.S. Mill då något annat än en typisk liberal? Låt oss för en gångs skull ta dem på orden: nej, han var den typiske liberalen. Och hans efterföljare sysslar med samma absurda nonsensideologi som både tillåter och inte tillåter allting igenom lösryckta hänvisningar till människors individuella friheter (friheten att bli exploaterad av företag, friheten att bli hetsad i skolan, friheten att bli slagen av snuten).

Och om man förstår detta, så förstår man också Folkpartiet, Sydsvenskan och den allmänna utvecklingen i världen. Kapitalismen är sådan att den bara gagnar en liten grupp, och därmed måste den använda sig av varierande repressiva och ideologiska medel för att dölja detta. I tider av starkare klasstrider stärks behovet av repression, och tillsammans med imperialismen föds en rasistisk ideologi som utan vidare sammanflätas med liberalismen. Vi ska inte tro att det är någonting annat än en fullt naturlig del av liberalismen att utveckla fascistoida och högst reaktionära drag. Att vara liberal idag är att vara ett hycklande svin (eller dum i huvudet, eller båda).

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Bloggtoppen.se