Wednesday, October 10, 2007

Modernitet som Propaganda.

Nyligen så har vi ju uppmärksammat hur Miljöpartiets Peter Eriksson anfallit Vänsterpartiet. Detta för att partiet är så hemskt "omodernt" och "bakåtsträvande". Jo, i jämförelse med den moderna värld som de andra partierna föreställer sig är Vänsterpartiet allt detta. I ett ideologiskt ramverk där "modernitet" och "nödvändighet" är två ord som gång på gång dyker upp, både i postmodernismens falska radikalism och i nyliberalismens hårda angrepp på arbetarrörelsen blir alla som inte vill böja sig för den rådande ordningen omoderna. Det är nästan ett modeinspirerat ideologiskt ord: "Arbetsrätt? Det är bara 1920-tal!"

På samma sätt som nationalism var en ideologisk hammare för direkt arbetarklassfientliga åtgärder är nu modernitet det. När tyska socialdemokrater slog ner Spartakus-upproret lutade de sig tillbaka inte bara på klassförakt mot pöbeln men utan säkerheten för den tyska nationen. Numera talar man om modernitet och nödvändighet i ekonomin som tvång, överideologiska storheter som bara är, som hur mycket man än tycker om "folket" eller vad man nu pratar om får en att göra det ena eller det tredje. Det är lika mycket bluff och båg som nationalismen var då.

Mp, som den menlösa, ideologilösa samling dårar de är, faller lätt in i den här fällan. Även för marxister eller andra socialister kan det vara svårt att hålla sig på rätt kurs. I Socialdemokratin har högerflygeln klart kristalliserats i en liberal falang som tagit makten över partiet och helt enkelt gillar läget. Gillar nödvändigheten av låga skatter, en modern arbetsrätt, osv. Jag tror knappt det finns hopp för SAP, och för Mp - som ljudlöst glidit högerut i ett decennium eller mer - har det nog alltid varit kört. Att prata om modernitet är totalt poänglöst, eftersom det betyder lika lite som "rättvisa". Det är endast och förblir endast ideologiska dimridåer.

Men jag tror att det är bra att Peter Eriksson gjorde såhär. Då blir det en klar linje mellan oss och dem. Här i Skåne regerar Mp tillsammans med borgarna i sin "regnbågsallians". Många som röstar på Miljöpartiet gör det för att de anser att de är vänster, de känner att de inte kan rösta på V pga. att de tycker vi är stalinistiska, eller på sossarna på grund utav att de är konstanta svikare. De röstarna, vilket inkluderar unga och kvinnor, kommer ansluta sig i hög grad till Vänsterpartiet, alternativt Socialdemokraterna nu. De är inte intresserade av att föra en liberal politik i någon högre mån.

Att slå ner på Mp blir då en strategisk fråga. För att driva dem vänsterut, men också framförallt för att vi ska bli starkare förankrad vänsterut i allmänhet. Och det kommer gå. Men vi måste inse att vi, som det enda parti som inte anser att "modernitet" betyder rättslöshet, kontroll av fackföreningar, klassklyftor och miljöförstöring, står ensamma. Men det är bara en ensamhet i den parlamentariska verkligheten, en fiktion som existerar i löpsedlar och i Henrik Brors, Per T. Ahlmark och andra liberala idioters huvuden. Vi måste stå fast, för vårt stöd förblir starkt inom de bredare folklagren. Vi har inte vunnit dem permanent, eller ens kanske temporärt, men de idéer som man hyser står närmast oss - och vi är också de enda som kan artikulera och driva de frågorna nu.

En enda sak har man rätt i från högerhåll, men givetvis inte helt. Det är att vi måste formulera och driva en vision. Mer än bara försvaret av offentlig sektor och välfärldsstaten. Grundläggande måste också vara att bygga ett större och starkare parti längre vänsterut, gemensamt med V:s andra organisationer (Ung Vänster, VSF, etc). De flesta kommer endast i kontakt med Vänsterpartiet igenom de fåtal funktionärer de träffar, men för att nå ut behöver vi ett bättre, mer medvetet och ett bredare arbete på basnivå. Det är positivt att jag har fått intrycket av att de här ambitionerna finns från central nivå.

Ett par bra länkar som berör det här kan ni finna här, här och här.

Labels: , , , ,

4 Comments:

Blogger Zana said...

Bra skrivet! Det vi behöver idag är en stark gräsrotsrörelse från vänsterhåll. Vi måste finnas oftare ute på gator och torg kanske och synas helt enkelt. Vi syns för lite i kommunerna och detta är varför t.ex. SAP växer. De har en stark gräsrotsrörelse som hängivet kämpar dag in, dag ut. Det har inte vi och ska vi växa måste vi ha det. Oavsett om vi har 1 mandat i KF eller 10 eller 20 måste vi synas mer och framförallt VÄRVA.

9:59 AM  
Blogger Björn Nilsson said...

I den neoklassiska nationalekonomin är man vansinnigt förtjust i marginalkurvor. De är en av den borgerliga ideologins grundpelare. Maximering av dessa kurvor är vad man jagar hela tiden. Varför inte hävda att kapitalismens utvecklingskurva har passerat sitt maximum enligt deras egna teorier och att det är dessa olika liberala partier som själva är gammalmodiga när de håller fast vid ett system vars bästföre-datum är passerat? Då blir V:s existensberättigande att/om man kan skapa de visioner som pekar bortom den nedgående kurvan, mot en ny kurva som går uppåt i stället och ger folk hopp om en trivsammare värld att leva i.

10:31 AM  
Anonymous Anonymous said...

Jag kan bara konstatera att Vänsterpartister är fullkomligt historielösa! Försök till genomförande av det klasslösa samhället har lett till förtryck och mord av oliktänkande, nedmontering av demokratin samt en roffande elit som skott sig på arbetaranas bekostnad.

Man kan ju leka med tanken att Vänsterpartiet i ett demokratiskt val skulle få ensam majoritet. Vänsterpartiet skulle från den nyvunnena positionen sätta till alla klutar för att förstatliga, ändra i lagar och förordingar och i författningen för att montera ner demokratin till förmån för det sk klasslösa samhället. Det finns redan signaler idag inom vänsterpartiet som syftar åt det ovan beskrivna hållet då orföranden för vänsterungdomen uttalat följande - "Det finns bara ett demokratiskt parti och det är Vänsterpartiet".

4:22 PM  
Blogger Björn said...

Zana: Det stämmer absolut.

Björn: Jag tror det stämmer, och kanske inte. Helt enkelt för att det liknar lite det gamla argumentet om att liberalismen/kapitalismen inte kan uppfylla sina egna löften. Den lovar utbildning, men kan inte ge bildning, den lovar frihet men kan aldrig skänka den. Det är mäktiga motiverande krafter, men kanske måste vi även gå bortom det?

Bazooka: Nej, så är det inte.

6:41 PM  

Post a Comment

<< Home

Bloggtoppen.se