Wednesday, October 10, 2007

Kan borgarna någonting alls egentligen?

Björbrum skrev ganska bra om saken för bara lite sedan (men nu kan jag inte längre hitta länken). Vad har hänt med bildningsidealet? Vad har hänt med bildningen? Det är inte längre någonting som borgarna håller på med, i alla fall. Personligen tror jag det är så enkelt att den humanistiska bildningen bara var en social kod som nu är utbytt mot andra, ett sätt att konstituera sig själv som klass. Det är uppenbart, så sjukt uppenbart, hur högskolan inte handlar om att lära sig så mycket som det handlar om hur man ska bilda kontakter för ett liv i eliten. Nu kodas utstyrsel (som alltid igenom ekonomin), institutioner, handledare, etc.

Men jag måste återigen fråga mig, vad kan egentligen borgarna? Jag slås alltid av hur lite folk egentligen kan. Jag menar inte förstår, för så mycket begär jag inte av dem. Men de kan faktiskt oerhört lite. Vilket är resultatet av en absurt uppbyggd högre utbildning, utan inre koordination eller systematisering. Inte för att Bologna kommer göra det hela bättre. Hela synen på kunskap och på utbildning härrör ur en hopplöst förvirrad vetenskapsteoretisk idé härstammad från August Comtes 1800-tal.

Någon sa någonting i stil med att det är alltid rebellerna som kan lagen mer än vad laglydiga medborgare gör, helt enkelt för att de måste. Det verkar som att de enda som har en närmast encyklopedisk kunskap idag är människor från arbetarklassen, helt enkelt för att de måste, för att de måste tillägna sig den kunskapen i kampen. Inte för att alla måste, inte heller för att det borgerliga bildningsidealet är a priori bra. Men nu är vi här. I en situation där inte ens universitetsstuderande verkligen har en aning om vad exempelvis "socialism" är, när man träffar Masters studerande som inte känner till någonting om Tysklands grundande eller dylikt.

Kanske är vi vid en sådan punkt i historien att Lukács gamla idé om att det bara är arbetarklassen som besitter en punkt i samhället varifrån de kan lyfta alla de gamla fördomarna och kasta dem över ända, för att deras klassmedvetande tvingar dem till att "...and man is at last compelled to face, with sober senses, his real conditions of life, and his relations with his kind".

Jag är övertygad om att marxismen som vetenskap är den enda som kan ge oss en sann uppsättning och riktigt korresponderande kunskap. Men jag tror också att alla andra kan göra ett bättre eller mindre bra jobb. Men just nu verkar det som att borgarklassen mest ägnar sig åt menlös propaganda, primitiv antikommunism och rasistisk islamofobi. Ifrån Timbros höjder till den dummaste MUFarens hjärna verkar endast idiotin härska i de borgerliga leden.

Labels: , ,

2 Comments:

Blogger Björn Nilsson said...

"Den bildade borgerligheten är i stort sett död vad jag förstår. Andra samhällsklasser får försvara bildningen, kulturen och anständigheten." Det var slutkommentaren till den här posten som handlade om de tappra gossarna vid Kungsholms Hamnplan: http://bjornbrum.blogspot.com/2007/10/stoff-fr-jan-gs-nsta-roman.html

Var det inte Harry Martinsson som skrev om fyra sorters borgare:

Med bildning och med piano
Med bildning men utan piano
Utan bildning men med piano
Utan vare sig bildning eller piano

Numera torde den sista kategorin utgöra en överväldigande majoritet. I och för sig finns det folk med en massa kunskaper, men det är splittrat, ogenomtänkt, historielöst, perspektivlöst, så det finns mycket att göra i en ny "upplysningstid".

10:21 AM  
Blogger Björn said...

Du har så rätt. Inte för att jag egentligen tycker att J.S. Mill-typerna är så bra, men vad har egentligen hänt med alla de borgare som gillar att typ, läsa? Istället får folk ett absurt hopkok av deras (borgerliga) föreläsares fördomar, lite halvdan propaganda i läroböcker och sedan en mix av Discovery och BBC-dokumentärer. Jag har själv hört folk som byggt stora delar av sin världsbild på ett reportage på TV!

2:56 PM  

Post a Comment

<< Home

Bloggtoppen.se