Monday, November 05, 2007

Teori på olika sätt.

Av och till så möter man lite konstiga inställningar till teorin. Mellan exempelvis både de som bara studerar Marx och aldrig gör någonting av det, och av de som aldrig gör det. Konkret kan man ju bara hålla med om det Lars Werner skrev i V:s interntidning för ett tag sedan. Det största problemet med partiet idag är att inget systematiskt studiearbete bedrivs. Samma problem föreligger på sätt och vis i ungdomsförbundet och studentförbundet också. I Ung Vänster så har man en tidvis förenklad analys, och i VSF så har man en bristfällig organisatorisk teori och praktik.

Studier är livsviktiga, för att överallt så möts vi av borgerlig ideologi. I ett samhälle där kapitalismen approprierar mer och mer av vårt livsutrymme, ända ut till informationen som svävar i etern mellan våra datorer, dränks vi av borgerlig ideologi. Den tenderar att yttra sig i vänstern i såväl som allmän snällhet eller punkig "skit i allt" ideologi. Inom vår del av rörelsen är väl legalismen det värsta och förkärleken för statliga lösningar det värsta. Man kan nästan se hur folk naturligt graviterar mot reformism igenom olika fördomar och med ankaret av borgerlig ideologi som drar ner dem.

Ofta kan man läsa på propagandabloggar om orättvisa, osolidariska system och så vidare. Det är ju all well and good. Och det är givetvis nödvändigt och bra att skriva så också. Men ofta tror jag att vi tar våra paroller för vår teori. Rättvisa, solidaritet, frihet, etc. är rätt meningslösa begrepp. Så länge vi opererar inom dem så kommer vi fortsätta vara sossar som bäst. Jag menar förstås inte att vi ska skriva insändare med namn som 'profitkvotens fallande tendens inom ett postvälfärdssamhälle'. Däremot så måste vi inleda ett bättre studiearbete, både av klassiker och av moderna teoretiker. Och sedan omvandla den till handling, annars är det totalt meningslöst. Men även texter eller andra tidsdokument som inte känns direkt betydelsefulla är viktiga. Detta för att bryta reifikationen som konstant sätter in, förstelnandet av vårt tillstånd. Om vi lär oss om äldre tider och teorier blir det lättare för oss att inse att allt inte är givet och att förändringar är möjliga.

Och detta måste göras kollektivt. Både för att det är pedagogiskt, och för att vi måste vara på samma nivå. Kanske kan fler projekt lik det här startas, jag är alltför medveten om hur mycket som saknas i den här bloggen. Frågan är om man kan starta ett interaktivt teoretiskt centrum online på något sätt? Tills vidare får vi dock se till att bygga starkare rörelser och studera mer och bättre.

Labels: ,

4 Comments:

Blogger Björn Nilsson said...

"...ett interaktivt teoretiskt centrum online på något sätt..." och vad kan det vara konkret? Jag har funderat på virtuella världar som kan användas som samhällslaboratorier, där man skulle kunna testa teorier utan att behöva utsätta levande människor för något farligt. Jag tror sådan forskning redan bedrivs. Men du kanske tänker på en databas dit man kan skriva och fråga hur det ligger till med profitkvotens fallande tendens numera, helt enkelt, eller vad Marx skrev om miljöförstöring?

5:53 PM  
Blogger Björn said...

Förlåt för formuleringen, det går av bara farten. Men jag menade egentligen vad som helst som kunde fungera som ett kollektivt studiecentra. Kanske ett bloggprojekt? Marxists.org är väldigt extensivt, men det blir väldigt uppsplittrat och individuellt.

12:12 AM  
Blogger spellah said...

reifikation betyder (för er som inte visste) förtingligande, det är en marxistisk term, se wiki (http://sv.wikipedia.org/wiki/Reifikation)

andra sätt att förklara ordet:

1.reification - regarding something abstract as a material thing

2.reification - representing a human being as a physical thing deprived of personal qualities or individuality; "according to Marx, treating labor as a commodity exemplified the reification of the individual"

11:30 AM  
Blogger Björn Nilsson said...

Skulle man kunna tänka sig att företrädare för de fungerande och någorlunda samarbetsinriktade vänsterorganisationerna i Sverige samverkade för att skapa detta teoretiska centrum på nätet?

4:50 PM  

Post a Comment

<< Home

Bloggtoppen.se