Tuesday, October 23, 2007

Yelah är elaka mot mig :/

:(

Labels: ,

6 Comments:

Blogger Unknown said...

Jag är beredd att genast starta en front, kallad "Björns Vänner", för att leda massorna i folkkriget mot de autonoma stenkastande våldspsykopaterna från yelah-reformist-falangen. Detta får icke passera! Fronten kommer att vara beredd att göra precis vad som helst för att nå segern, under förutsättning att det passar ihop med frontens paroll: Historien ska frikänna oss!

Själv anser jag att "stenhårt marxistisk" är en komplimang, men att 1968-versionen av marxism kanske inte alltid var så stenhård.

Jag vill avsluta kommentaren med ett citat från Arbetsbiens kärlek av Alexandra Kollontay, som visar på hur vackert det faktiskt är med stenhård marxism:

"Under det revolutionära arbetet bland de understa folklagren blev jag bekant med en vid den tiden framstående medlem av Kampförbundet. Han var mycket äldre än jag och hade 'ett förflutet'. Under hans ledning blev jag marxist och senare stenhård bolsjevik.
Vi gav oss helt och hållet åt varandra."

10:44 AM  
Blogger Björn Nilsson said...

"Marx säger att det kommunistiska partiet kommer att leda massorna till evig frigörelse." Påstår Yelah-pajsaren alltså. Inte Marx. Kanske en grundkurs i marxism kunde förgylla tillvaron för Yelah-pajsarna? En grundkurs i "1968" kunde också vara bra tror jag.

12:08 PM  
Blogger Olof said...

Ha ha, oslagbart :)

Jag säger som Sven Erik Liedman: Marx var ingen revolutionär, han var en nyfiken 1800-talstänkare. Lets all hold hand.

2:39 PM  
Blogger Johan Persson said...

Fast å andra sidan är det ju så här Yelah tycker om vetenskap. Så du behöver nog inte vara så ledsen.

11:17 PM  
Blogger Unknown said...

Du har min sympati här Björn! Jag tillhör nog ändå dem som med behållning ofta läser Yelah, men på sistone har de publicerat en kalkonartikel av Erik Lindgren om friskolor, förutom den tidigare vetenskapsföraktande artikeln av samme författare som Johan Persson länkar till ovan.

Sedan är jag inte helt övertygad i.o.f.s. att marxismen är en vetenskap, så i princip kanske Yelah har rätt i sak i sin kritik mot det aktuella inlägget från dig Björn. Att marxismen kanske inte är en vetenskap i egentlig bemärkelse (och alltså ej jämförbar med biologi, fysik, kemi etc.) behöver egentligen inte vara ett problem i sig. Det finns mycket i livet som inte är vetenskap men som är värdefullt ändå.

När jag läste ditt inlägg om marxismen som vetenskap så måste jag säga att denna vetenskaps prediktiva förmåga verklar tämligen låg. Alltså att "marxismen kan inte förutsäga vad som ska hända utan bara ATT någonting ska hända". För mig verkar detta som om marxismen är ganska diffus och dålig på att förutsäga framtiden om man inte har högre ambitionsnivåer än så. Så jag vet egentligen inte om jag tycker att marxismen ska kallas vetenskap. Rent generellt är jag oerhört skeptisk till de som försöker motivera sin politiska ideologi med (förment) vetenskapliga argument, oavsett om det är s. k. "vetenskapliga socialister" eller borgerliga nationalekonomer. Men jag vet att du inte har denna inställning, så detta är ingen anklagelse mot dig, utan en mer allmän reflektion.

1:26 PM  
Blogger Björn said...

Jag gråter ju inte mig direkt till söms av Yelahs kommentar. Men grejen är att jag kanske lite klumpigt använde mig av ett språkbruk lånat av Althusser i stor utsträckning. Där han då tänker sig att t.ex. utopiska socialister använder sig av känslobegrepp som "rättvisa", "frihet", etc. medan marxister ser det hela i ett mer, tja, nyktert ljus. Sedan att man kan veta att saker kommer ske, men inte nödvändigtvis hur när man gör det ena eller det andra, med hjälp av marxismen som tolkningsverktyg, det tycker jag är fullt rimligt. Om vi säljer ut allmännyttan KOMMER motstånd ske, men vi vet inte om det kommer ske igenom ex. juridiska processer, eller ockupationer, eller bara ett ökat stöd till (S).

Hur som helst, diskussion om det kan kanske tas i vetenskap eller ideologi-kommentarsfältet ;)

9:36 PM  

Post a Comment

<< Home

Bloggtoppen.se