Tuesday, December 11, 2007

Kampen och klassen.

Lukács skrev 1922 om reifikationen som en struktur för ideologi, en utvecklande av Marx överbyggnadsteori. Förstelningen av våra sinnen gör att vi uppfattar samhällstillståndet som naturligt. Den borgerliga staten som existerande bortom tid och rum, riksdag, polisväsende, etc. som opersonliga byråkratiska entiteter utan koppling till klassamhället i stort. Det är nog ingen överdrift att säga att det främste problemet för den svenska vänstern idag är just den legalismen då vi tack och lov nedkämpat den värsta kristna idiotläran.

En sak som man ofta kan märka är människors förmåga att bli mer radikala ju längre bort saker och ting förflyttar sig i tid och rum. Den kubanska, ryska eller venezolanska revolutionen höljs med ett romantiskt skimmer. Saker och ting i närområdet blir mötta av instinktiva ideologiska reflexer. Det är svårt att bryta igenom reifikationen, i den mån som vi själva som personer eller i grupper överhuvudtaget kan göra det, men det är nödvändigt för en revolutionär rörelse.

Reifikation framträder även på andra sätt som också skapar ideologiska problem. Ett av dem är moralism av olika typer. Att göra dittan eller datten, att köpa fair trade och sluta handla från McDonalds. Meningslösa moraliska handlingar som uppträder som den typen av falsk radikalism som miljörörelsen, vissa feminismer och hela rättvis handel- och mänskliga rättigheter rörelsen erbjuder. Inte för att de här impulserna inte är bra. Det är fantastiskt och naturligt att människor vill göra någonting annat, men som alltid finns det två sidor av myntet. Det som uppträder progressivt i vissa grupper blir reaktionärt i andra.

Inte för att jag tänker hävda den ena eller andra av två dåliga lösningar som man kan tänka sig här: organisering för organiseringens skull eller tunga studier som vägen till frälsning. Reifikation bryter man sig ur igenom både konkreta handlingar. Studier är viktiga, men de är inte nödvändiga. Massaktioner i klasskampen kan vara tusen gång mer radikaliserande än att slå upp alla Marx böcker (som man slår upp fönsterluckor).

Det här med organisering är också en viktig sak att poängtera. En teori som jag är ganska skeptisk till är hela idén med hur man ska bygga upp en rörelse igenom ihärdig propaganda som sedan ska leda till - när man är tillräckligt många - revolutionära handlingar. Då har man nog hamnat ganska fel från början. Klasskampen fortsätter vare sig vänstern vill det eller inte. Det är viktigt att organisera människor, men man måste erbjuda dem någonting och man måste erbjuda arbetarrörelsen någonting i och med organiseringen. All organisering som sker på bekostnad av klasskampen, när man försöker hålla tillbaka den igenom moraliserande eller igenom "taktik" är skitsnack och blir direkt kontraproduktivt. Arbetarklassen är mer avancerad än dess arbetarpartier.

Nej, rörelser byggs i kampen, och de måste byggas i kampen. Hela idén med att bygga rörelsen först och sedan slunga sig in i klasskampen faller när man tänker på den låga grad erfarenhet man kommer ha i jämförelse med en teori om organisering i dialektik med klasstriderna. Utan erfarenhet blir man handlingsförlamad och den borgerliga ideologin fortsätter hålla i sig. Kadrer skapas igenom erfarenhet och inte av tomma studier. Revolutionära rörelser skapas i kampen och inte i ABF.

Det finns många sätt att ha fel på. Ett av dem är exemplet från allt för många människor som borde veta bättre, förmågan att spontant avsky kampen som inte är lika romantiskt perfekt som man drömmer om. Givetvis sker det inte i ett tomrum, utan ideologiproduktion har mycket att göra med det. Man kan se det i brittiska "vänster"intellektuella med sin avsky för "islamofascismen" som gör motstånd i Irak, man kan se det i varierande svenska bloggare som inte gillar "barsnliga våldsverkare" i varierande demonstrationer eller så kan man höra det på andra platser här i samhället där man alltid säger "varför var de tvungna att göra så?" eller uttrycker sitt missnöje igenom den typen av spontana, moralistiska termer som i allt bara är ett uttryckt för ideologi.

Men man kanske kan avsluta på ett lite mer positivt sätt än vad mitt gnällande har gett oss anledning till. Tänk på hur förbannat skraja överklassen alltid är för oss. Tänk på den rena skräck och panik och hat som sprider sig ut från ledarsidor, artiklar och dagligt tal. Tänk på hur jävla rädda de är. Göteborgskravallernas absurda domar, Svenska Dagbladets ledare om Salem häromdagen, Attac:s puckade uttalanden om G8 mötet. Alla är de tecken på någonting, och inte är det på vår maktlöshet. Arbetarklassen har makten här i världen, och de är livrädda för att vi ska förstå det.



:)

Labels: , , ,

4 Comments:

Blogger Björn Nilsson said...

Du beskriver den gamla kända trestegsteorin här (den bygger på hur de ryska revolutionärerna jobbade från 1890-talet) nämligen först studier, sedan propaganda, och till sist agitation och handling. Den var populär i Sverige omkring 1970 också. I själva verket torde de här tre må bäst av att fungera samtidigt och det är väl det som gjorde Mao och hans parti så framgångsrika när de gick ihop med bönderna. Annars har man ju risken att revolutionärerna sitter med näsan i böckerna och inte upptäcker att det är revolution utanför fönstret, alternativt att de försöker dra igång aktioner när folk inte är redo (som Che gjorde). Kanske Indien är värt att studera, för där har nog de revolutionära grupperna hunnit tröska igenom alla sorters av tänkbar revolutionär politik.

Ett problem med vänstern i Sverige är nog att den varken studerar, propagerar eller agiterar i någon större utsträckning. Ändå borde läget vara lysande nu. Och vad gör man åt det? En starkare vänster borde kunna suga åt sig en hel del av de ungdomar som nu dras in i anarkistiska sammanhang och som kan sluta väldigt illa för dem.

A propå vad du skriver i sista stycket - det är som Mao skrev på sin tid: Det är bra att bli angripen av fienden, för det visar att man dragit en klar linje mellan sig själv och fienden!

8:11 PM  
Blogger Björn said...

Nä, precis. Jag tänker lite att vi är för stelt tänkande. Klasskampen är ett pågående faktum och det sker saker och ting i den. Det går upp och ner, fram och tillbaka. Vill man vara relevant politiskt och arbeta efter ett mål så måste man vara en aktiv del av den kampen.

Det är sorgligt att se att speciellt V blir mer och mer parlamentsberoende, vilket också ger avklang i partiets ideologi. Basarbete är grundläggande.

5:55 PM  
Blogger Björn Nilsson said...

Ett (av många) problem för V är man har en liten kader och de dugliga har svårt att hinna med att vara parlamentariker, tänkare och massaktivister på en gång. Dessutom har man väl lite dålig kläm var klassen och dess kamp gömmer sig numera. Vete fasen hur det skall lösas. Förmodligen genom att det kommer kraftiga impulser utifrån.

Du som gillar långa resonemang kanske kan ha något utbyte av ett filofiskt elevarbete om Marx och produktivkrafterna som jag återanvände på http://bluffo.wordpress.com/ förresten.

6:32 PM  
Blogger Björn said...

Det har du ju helt rätt i, och det tar ju en jävla tid att bygga om och bygga upp igen. Eftersom man är van vid att göra en speciell sak så kommer det vara en smärtsam övergång när man ställer om verksamheten. Men jag tror det kan gå, eller snarare, det måste gå om man inte vill döma ut sig som parlamentariska reservsossar.

Jag ska kolla in det, tack.

11:22 AM  

Post a Comment

<< Home

Bloggtoppen.se